Naujienų archyvas

Teikiame 7 pasiūlymus politinių partijų veiklai praskaidrinti

Atgal
Meniu

TILS

Paskelbta vasario 04, 2016




„Transparency International“ Lietuvos skyrius (TILS), dalyvaudamas LR Seimo darbo grupėje Rinkimų kodeksui parengti, pateikia 7 pasiūlymus, kaip Lietuvos politinių partijų veiklą padaryti skaidresne.

TILS siūlo:

1. Įpareigoti politines partijas atskleisti narystės mokesčių dydžius. Dabar šiuos duomenis politinės partijos teikia tik Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK), kuri viešai pateikia tik apibendrintą statistiką.

2. Nuolat atnaujinti ir viešinti informaciją apie rinkiminių kampanijų dalyvių išlaidas. Vykstant rinkimų kampanijai VRK viešina neišsamias išlaidų suvestines, o pasibaigus rinkiminės kampanijos laikotarpiui – finansines ataskaitas, kuriose patirtos išlaidos sugrupuojamos itin stambiomis kategorijomis.

3. Anksčiau viešinti partijų rinkiminių kampanijų galutines finansines ataskaitas. Pagal dabartinį reguliavimą VRK politinių kampanijų finansines ataskaitas gali skelbti ne vėliau nei praėjus 100 dienų nuo galutinių rinkimų rezultatų paskelbimo dienos.

4. Aiškiau sureguliuoti nepiniginių aukų partijoms apskaitą. Reikia numatyti gaires, pagal kurias partijos galėtų įvertinti suteikiamas paslaugas, kurias gauna kaip aukas.

5. Peržiūrėti sankcijas už politinių kampanijų finansavimo tvarkos pažeidimus. TILS siūlo peržiūrėti dabartinę praktiką ir apsvarstyti, ar nevertėtų sugriežtinti šiuo metu numatytų sankcijų (dabar maksimali bauda yra 2890 EUR, o už pakartotiną pažeidimą – 4340 EUR).

6. Rinkimų finansinių ataskaitų rinkinius viešinti atvirų duomenų formatu. Šiuo metu nemažai VRK teikiamų duomenų vis dar yra teikiami .pdf ar kitais kompiuteriu sunkiai skaitomais formatais, kas apsunkina jų analizę ir visuomenės galimybes su jais susipažinti.

7. Įpareigoti nevyriausybines organizacijas viešai teikti finansines ir veiklos ataskaitas. TILS siūlo numatyti, kad finansines ataskaitas viešai internete turėtų pateikti ne tik viešosios įstaigos, tačiau ir kitos nevyriausybinės organizacijos. Viešai teikiant šią informaciją būtų galima sumažinti riziką, kuomet politinės partijos yra netiesiogiai finansuojamos arba kitaip remiamos per su jomis susijusius trečiuosius asmenis.

Nuo 2013 m. TILS dalyvauja LR Seimo darbo grupėje, kuri siekia sujungti visus rinkimus reguliuojančius teisės aktus ir parengti Rinkimų kodeksą. Su visais pasiūlymais, kuriuos TILS pateikė Rinkimų kodekso darbo grupei, Vyriausiajai rinkimų komisijai ir Specialiųjų tyrimų tarnybai, galite susipažinti čia.

Daugiau informacijos: Rūta Mrazauskaitė, tel. +370 615 24457


Daugiau apie mūsų veiklą

Politikos skaidrumas
Viešųjų finansų skaidrumas
Verslo skaidrumas
Žiniasklaidos skaidrumas
Antikorupcinis ugdymas
Dalyvaujamasis biudžetas
Transparency School