Valstybė lėšas sportui skirsto neskaidriai

Atgal
Meniu

TILS

Paskelbta gruodžio 19, 2016


Valstybės įmonės ir savivaldybės dažnai remia sportą pagal asmenines simpatijas ar pažintis, be to, nėra vieningų atsiskaitymo už gautas lėšas standartų, sako sporto atstovai ir ekspertai, dalyvavę rengiant „Transparency International“ Lietuvos skyriaus (TILS) studiją apie sporto finansavimą Lietuvoje.

Pasak ekspertų, valstybės įmonės kasmet finansuoja federacijas ir sporto klubus, tačiau, jų nuomone, sudaromos reklamos, įvaizdžio ir kitos sutartys neretai yra tik būdas tiesiogiai paremti konkrečią organizaciją pagal išankstinį susitarimą.

Viešasis sektorius netaiko vieningų atsiskaitymo standartų  lėšų gavėjams. Tik pavienės federacijos ir sporto klubai už gautas lėšas atsiskaito viešai.

Atskaitingumo trūkumas gali reikšti, kad lėšos panaudojamos netinkamai. Pavyzdžiui, Valstybinės mokesčių inspekcijos tyrimo „Sportas“ duomenimis, vien per 2013 – 2015 m. sporto organizacijos nesumokėjo ar nedeklaravo 712 tūkst. EUR mokesčių.

Be to, nėra vertinama, ar sportui skirtos lėšos buvo panaudotos efektyviai. Pasak ekspertų, jei organizacijai nepavyksta laimėti medalių skaičiaus, nurodyto paraiškoje lėšoms gauti, jos nėra prašoma paaiškinti, kodėl nepavyko pasiekti užsibrėžtų tikslų.

Tikslių duomenų, kiek Lietuvos viešasis sektorius kasmet skiria lėšų sportui, nėra. Kūno kultūros ir sporto departamento prie LR Vyriausybės preliminariais skaičiavimais, 2010 – 2012 m. valstybė sportui kasmet skyrė apie 110 mln. EUR. Vėlesnių duomenų šiuo metu nėra.

Rengiant studiją „Skaidrumo treniruočių planas: pagrindinės sporto finansavimo rizikos“ TILS atliko konfidencialius pusiau struktūruotus giluminius interviu su žmonėmis, dirbančiais sporto politiką formuojančiose ir įgyvendinančiose institucijose, sporto federacijose, klubuose, savivaldybėse ir ministerijose, nepriklausomais tyrėjais, sportininkais.

Studiją su rekomendacijomis galite rasti čia.

Daugiau informacijos:
Sergejus Muravjovas
sergejus@transparency.lt
 868997579



Daugiau apie mūsų veiklą

Politikos skaidrumas
Viešųjų finansų skaidrumas
Verslo skaidrumas
Žiniasklaidos skaidrumas
Antikorupcinis ugdymas
Dalyvaujamasis biudžetas
Transparency School