Naujienos

Siūlome grąžinti Seimui Lobistinės veiklos įstatymą

Atgal
Meniu

TILS

Paskelbta birželio 21, 2017


„Transparency International“ Lietuvos skyrius (TILS) kviečia Prezidentę Dalią Grybauskaitę nepritarti šiandien Seime priimtam Lobistinės veiklos įstatymui. Pasak TILS, įstatymas turi spragų ir tinkamai nepraskaidrins poveikio darymo Lietuvoje.

TILS siūlo siaurinti lobizmo apibrėžimą ir registruoti tik tuos atvejus, kai, pavyzdžiui, siekiama paveikti įstatymus ir įstatymų projektus.

„Suprantu, kad dabartinis įstatymas numato, kad namo bendrijos atstovas, norėdamas gauti savivaldybės leidimą dėl laiptinės kaimynų pikniko, pirmiausia turėtų užsiregistruoti lobistu Vyriausiojoje tarnybinės etikos komisijoje (VTEK). O tai yra absurdas,“ sako TILS vadovas Sergejus Muravjovas.

TILS taip pat siūlo įpareigoti Seimo narius pranešti, su kuo jie susitinka aptarti įvairių įstatymų. Tai suteiktų visuomenei daugiau galimybių sužinoti, kas daro įtaką politikams.

TILS atkreipia dėmesį, kad įstatymas nepasako, kokiu būdu VTEK prižiūrės lobistinę veiklą ir užtikrins tinkamą įstatymo vykdymą.

TILS nuomone, įstatyme taip pat palikta galimybė sau naudos siekiančiam verslui prisidengti viešuoju interesu ir nedeklaruoti susitikimo su politiku.



Daugiau apie mūsų veiklą

Politikos skaidrumas
Viešųjų finansų skaidrumas
Verslo skaidrumas
Žiniasklaidos skaidrumas
Antikorupcinis ugdymas
Dalyvaujamasis biudžetas
Transparency School