Naujienų archyvas

TILS atstovas: konservatorių sprendimas dėl V.Navicko ir Š.Skučo siunčia niūrią žinią visuomenei

Atgal
Meniu

TILS

Paskelbta rugsėjo 24, 2010


Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) sprendimas šalinti iš partijos sostinės savivaldybės kontrolierių Šarūną Skučą ir palikti joje merą Vilių Navicką siunčia visuomenei niūrią žinią, teigia nevyriausybinės organizacijos „Transparency International“ Lietuvos skyriaus vadovas Sergejus Muravjovas.

Su korupcija kovojančios organizacijos atstovas BNS penktadienį sakė, kad valdančios partijos Priežiūros komiteto sprendimas šalinti pokalbį su meru paviešinusį savivaldybės kontrolierių neatrodo įtikinamai.

"Mano žiniomis, pastaruoju metu Vilniaus miesto savivaldybės dėmesys antikorupcijai yra minimalus. Apskritai, Vakarų valstybių praktikoje toks "insaiderio" ėjimas į viešumą dažniausiai reiškia, kad žmogus visiškai nesitiki atkreipti dėmesį į jam žinomą problemą kitaip. Įdomu, kodėl Š.Skučas apskritai nusprendė įrašinėti savo pokalbį su meru?", – svarstė S.Muravjovas.

Anot jo, konservatoriai turi atsakyti, kaip tokiu atveju, jų nuomone, reikėtų elgtis.

"Manau, pats sprendimas siunčia niūrią žinią visuomenei. Valdančioji dauguma yra įsipareigojusi užtikrinti žmonių, pranešančių apie korupciją, apsaugą Lietuvoje, todėl būtų be galo svarbu išgirsti konservatorių-krikdemų atstovų nuomonę, kaip kitaip šiuo atveju turėtų pasielgti pilietis, sužinojęs apie abejotiną aukšto valstybės tarnautojo ir politiko poziciją", – sako "Transparency international" Lietuvos skyriaus vadovas.

Jis taip pat atkreipia dėmesį, jog tam, kad būtų galima išvengti spekuliacijų ir skubotų sprendimų tokiose situacijose, turi atsirasti tinkamas teisinis reguliavimas, "kuris užkirstų kelią "minkštiems" susidorojimams".

"Lietuvoje vis dar neturime pranešėjų apsaugos įstatymo, kuris bent jau leistų tinkamai kvalifikuoti panašius pranešimus bei aiškiai žinoti, kokiais atvejais turi būti taikoma apsauga. Šiuo atveju Š.Skučo neatleido iš darbo, bet būtų svarbu suprasti, ką jam reiškia narystės partijoje netekimas", – sakė S.Muravjovas.

TS-LKD Priežiūros komitetas, ketvirtadienį pašalinęs iš partijos Š.Skučą, jam spaudimą dariusį V.Navicką partijoje paliko, tik sustabdė jo narystę.

Politologė Jūratė Novagrockienė teigia, kad toks sprendimas priimtas, nes "nebebuvo, kur dingti". Tačiau, anot jos, siekiant pataisyti konservatorių įvaizdį, sustabdyti V.Navicko narystės partijoje nepakanka.

"V.Navicko veikla labai kritikuojama iš daugelio aspektų. Galbūt tai bandymas savo partijos įvaizdį pataisyti, nors reikėtų daug daugiau pastangų", – BNS penktadienį sakė Vilniaus universiteto (VU) Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) dėstytoja J.Novagrockienė.

Jos teigimu, "partijos paprastai "nesimėto" tokias aukštas pareigas užimančiais savo atstovais".

Tuo metu Priežiūros komiteto sprendimas iš TS-LKD pašalinti pokalbį su sostinės meru įrašiusį ir jo daromą spaudimą atskleidusį Vilniaus savivaldybės kontrolierių Š.Skučą, J.Novagrockienės manymu, vertintinas dviprasmiškai.

"Iš vienos pusės, bet kokie įrašinėjimai turi būti teisiškai pagrįsti. Bet, kita vertus, tai yra partietis, kuris kitokiu būdu jokiu būdu nebūtų atnešęs žinios, kas vyksta, kas daroma", – teigė J.Novagrockienė.

Š.Skučas viešai pareiškė, kad meras jį spaudžia dėl kai kurių savivaldybės kontrolierių atliekamų tyrimų.

Vieną iš pokalbių su meru Š.Skučas slapta įrašė. BNS turimas garso įrašas atskleidė, kaip V.Navickas "mokė" kontrolierių daryti tyrimus, palankius valdančiajai koalicijai.

Įraše girdėti, kaip V.Navickas per pokalbį su partijos bičiuliu sako, kad nurodymą, kuris naudingas valdančiajai Tėvynės sąjungai, savivaldybės kontrolieriai gali atlikti per tris dienas, o nurodymą, kuris naudingas "paksiniams", galima nagrinėti ir trejus metus.

Už pokalbio įrašinėjimą slapta Š.Skučas ketvirtadienį pašalintas iš TS-LKD.

Tuo metu V.Navicko narystę partijoje nuspręsta sustabdyti.

BNS



Daugiau apie mūsų veiklą

Politikos skaidrumas
Viešųjų finansų skaidrumas
Verslo skaidrumas
Žiniasklaidos skaidrumas
Antikorupcinis ugdymas
Dalyvaujamasis biudžetas
Transparency School