Naujienų archyvas

TILS komentuoja Teisės instituto tyrimą apie korupciją www.lrt.lt

Atgal
Meniu

TILS

Paskelbta vasario 20, 2007


Marijus Širvinskas
lrt.lt

Pagal naujausią Teisės instituto tyrimą, Lietuvoje su reikalavimu duoti kyšį yra susidūrę 11,5 proc. gyventojų: tai reiškia, kad šis reiškinys šalyje šešis kartus gajesnis už Europos Sąjungos vidurkį bei pustrečio karto labiau paplitęs nei kaimyninėje Lenkijoje. Galiausiai per dešimt metų Lietuvoje korupcijos atvejų padaugėjo 0,6 procentinio punkto.

Teisės institutas skelbia, jog kas penktas gyventojas pasirengęs duoti kyšį.

Į tyrėjų klausimą „Ar 2004 m. koks nors Jūsų šalies valstybės pareigūnas, pavyzdžiui, muitinės, policijos pareigūnas, teisėjas ar mokesčių inspektorius reikalavo ar tikėjosi iš Jūsų kyšio už savo suteiktas paslaugas“ teigiamai atsakė 11,5 proc. kraštiečių, 86,2 proc. teigė su tuo nesusidūrę.

Dažniausiai kyšio reikalauja policijos pareigūnai: anot tyrimo, bent kas trečias pareigūnas užsimena apie šį atsakomybės išvengimo būdą. Tačiau mažiau nei 3 proc. žmonių apie tokį reikalavimą pranešė policijos vadovams.

Anot Teisės instituto, daugiausia korupcijos – sveikatos apsaugos sistemoje. Net 53,3 proc. gyventojų mano, kad norint sulaukti pagalbos iš gydytojų ar medicinos seselių reikia duoti kyšį. Tuo metu kitų sričių atstovų atžvilgiu „tikėjimas kyšio reikalingumu“ sudaro apie 20 proc.

Pasak antikorupcinių iniciatyvų organizacijos „Transparency International“ (TI) Lietuvos skyriaus projektų vadovės Jolantos Piliponytės, šis Teisės instituto tyrimas užčiuopė tuos pat dalykus, kaip ir TI skelbiamas korupcijos žemėlapis.



Daugiau apie mūsų veiklą

Politikos skaidrumas
Viešųjų finansų skaidrumas
Verslo skaidrumas
Žiniasklaidos skaidrumas
Antikorupcinis ugdymas
Dalyvaujamasis biudžetas
Transparency School