Naujienų archyvas

Prasideda antikorupcinės socialinės reklamos klipo (siužetjuostės) transliacija per televizijas! Ilgai svarstę ir tyrę nutarėme klipo herojais pasirinkti būtent medikus.

Atgal
Meniu

TILS

Paskelbta rugpjūčio 26, 2004


Tai yra paskutinis etapas projekto “Visuomenės supratimo apie ES integraciją ir korupcijos klausimus skatinimas”, kurį “Transparency International” Lietuvos skyrius vykdo už ES lėšas.

Kodėl klipo herojais buvo pasirinkti būtent medikai? Įvairios sociologinės apklausos rodo, kad Lietuvos gyventojai labai dažnai neoficialiai atsilygina už medikų paslaugas. Deja, mes negalime sakyti tiesiai „duoda kyšį“, vietoj „neoficialiai atsilygina“, nes Civilinis kodeksas įteisina kyšininkavimą sveikatos apsaugos srityje: “Draudžiama priimti dovanas sveikatos priežiūros, gydymo ar globos (rūpybos) institucijų vadovams ir kitiems darbuotojams iš asmenų, kurie šiose institucijose gydosi ar išlaikomi, bei jų artimųjų giminaičių, išskyrus simbolines dovanas, kurių vertė neviršija vieno minimalaus gyvenimo lygio dydžio sumos.“ (CK 6.470.4) Tai praktiškai išeina, kad šiandien duoti medikui 125 LT nėra nusikaltimas.

Panašu, kad medikų profesinę bendruomenę tenkina ši padėtis. Mes nepastebime rimtesnių sveikatos apsaugos sistemos pareigūnų pastangų pažaboti korupciją medicinoje. Neseniai Specialiųjų tyrimų tarnybos Sveikatos apsaugos ministerijai svarstyti pasiūlytas „Lietuvos gydytojo etikos kodeksas“ buvo sutiktas ypatingai priešiškai. Be abejo, tas darbinis kodekso variantas neatlaiko kritikos. Tačiau, kodėl medikų profesinė bendruomenė neskuba pati sukurti ir priimti tokį kodeksą bei užtikrinti, kad jis veiktų?

Daugiau apie medikų korupciją šioje svetainėje galima pasiskaityti „Tyrimų“ skiltyje. Pažvelkite kad ir į naujausią diagnostinį tyrimą “Korupcijos apraiškos šalies mastu atrinktose apskrityse ir jose esančiose savivaldybėse 2004 m.” Ten puikiai matyti, kaip daugelyje tirtų apskričių kelių policija ir medikai rungiasi tarpusavyje dėl korumpuočiausios institucijos titulo. Paaiškėja, kad neoficialūs mokėjimai medikams dauguma atvejų „padeda išspręsti problemą“, kad daugelis žmonių neoficialiai atsilygina savo iniciatyva ir dauguma tai vėl noriai darys ateityje.

Su reklamos agentūros darbuotojais kartu sukūrę įvairių antikorupcinės socialinės reklamos klipų koncepcijų pasamdėme sociologinių tyrimų bendrovę, kuri HALL testo būdu išsiaiškino, kad apklaustiems žmonėms efektyviausias pasirodė būtent šis klipas su medikais.

Beje, nors televizijos, padedant mūsų pasamdytai reklamos sklaidos agentūrai, padarė dideles nuolaidas šio socialinės reklamos klipo transliacijai, mes manome, kad socialinės reklamos klipus televizijos turėtų pačios noriai ir kuo dažniau transliuoti nemokamai!



Daugiau apie mūsų veiklą

Politikos skaidrumas
Viešųjų finansų skaidrumas
Verslo skaidrumas
Žiniasklaidos skaidrumas
Antikorupcinis ugdymas
Dalyvaujamasis biudžetas
Transparency School