Naujienų archyvas

ELTA skelbia interviu su TILS direktorium R. Juozapavičium apie siūlymą rengti tiesioginius merų rinkimus. TILS akcentuoja ne būtinybę keisti rinkimų sistemą, bet būtinybę diegti antikorupcinę kultūrą.

Atgal
Meniu

TILS

Paskelbta gegužės 17, 2005


R. Juozapavičius: tiesioginiai merų rinkimai – landa dar didesnei korupcijai

Vilnius, gegužės 17 d. (ELTA). Tiesioginiai merų rinkimai būtų naudingi korumpuotam šalies elitui, nes supaprastintų vietos valdžios kontrolę – renkant merus tiesiogiai, rėmėjams pakaktų nupirkti viešųjų ryšių kampanijas tinkamiems kandidatams. Taip Eltai antradienį tvirtino „Transparency International“ Lietuvos skyriaus (TILS) direktorius Rytis Juozapavičius.

„Šiandien beveik visos politinės partijos gauna paramą iš įmonių mainais į pažadus per neteisėtą lobistinę veiklą priimti finansiniams rėmėjams naudingus sprendimus. Didelis rinkimų kampanijos biudžetas beveik garantuoja pergalę rinkimuose. Dabartiniam korumpuotam šalies elitui tiesioginiai merų rinkimai gali supaprastinti galimybes kontroliuoti vietos valdžią. Nebereikės papirkinėti arba šantažuoti „nesupratingų“ Tarybos narių – tiesiog surandi tinkamą politiką mero kėdei užimti ir nuperki jam prašmatnią ryšių su visuomene kampaniją“, – teigė R. Juozapavičius.

Pasak jo, mero rinkimus laimėję politikai nesunkiai galėtų nukreipti bendruomenės pinigus į savo rėmėjų rankas arba vietos valdžios sprendimais proteguoti rėmėjų interesus.

„Šešiasdešimties Vilniaus miesto savivaldybės darbuotojų anketavimas atskleidė, kad, jų manymu, didžiausia korupcijos rizika susijusi su savivaldybės administracijos bei ją kontroliuojančio mero veikla. Tarybos veikla vertinama kaip mažiau rizikinga. Paprastai kalbant, Lietuvos merai savo rankose jau yra sutelkę labai daug valdžios ir yra mažai atskaitingi visuomenei“, – sakė TILS vadovas.

Jo žodžiais, įvairiuose šalies regionuose tenka girdėti skundų, kad merai nesuteikia svarbios informacijos net tarybų nariams.

„Jei norime atskaitingesnių merų, tai diekime korupcijos prevencijos sistemas: mažinkime vienvaldiškas merų galias, labiau viešinkime jų darbą, didinkime realią atskaitomybę ir kelkime profesinės etikos standartus. Rinkimų sistemų kaitaliojimas mažai ką turi bendra su demokratijos stiprinimu, kol pinigų įtaka formuojant viešąją opiniją tokia beprotiškai didelė“, – pažymėjo R. Juozapavičius.

ELTA primena, jog pirmadienį valdančiosios koalicijos Politinės tarybos posėdyje nuspręsta pradėti įgyvendinti tiesioginių merų rinkimų idėją. Jau per šią Seimo sesiją turėtų būti pateiktos atitinkamos Konstitucijos ir kitų įstatymų pataisos.

Pagal Pagrindinį šalies įstatymą, dėl minėtos Konstitucijos pataisos Seime turėtų būti balsuojama du kartus, o tarp balsavimų daroma ne mažesnė kaip trijų mėnesių pertrauka. Įstatymo projektas dėl Konstitucijos keitimo laikomas Seimo priimtu, jeigu kiekvieno balsavimo metu už jį balsavo ne mažiau kaip 2/3 visų Seimo narių.



Daugiau apie mūsų veiklą

Politikos skaidrumas
Viešųjų finansų skaidrumas
Verslo skaidrumas
Žiniasklaidos skaidrumas
Antikorupcinis ugdymas
Dalyvaujamasis biudžetas
Transparency School