Naujienų archyvas

Politinių partijų veikloje dominuoja verslo taisyklės

Atgal
Meniu

TILS

Paskelbta kovo 20, 2013


Politinių partijų veikloje dominuoja verslo taisyklės, kai daugiau dėmesio teikiama ne rinkėjų interesų atstovavimui, o partinei ar politikų asmeninei naudai. Partijos bendrauja su rinkėjais pagal pasiūlos – paklausos principus, sako „Transparency International“ Lietuvos skyriaus (TILS) diskusijoje dalyvavę ekspertai. TILS surengtos fokusuotos grupės diskusijos tikslas buvo įvertinti, kiek skaidriai ir atskaitingai vyko 2012 m. Seimo rinkimai ir kaip veikia politinės partijos mūsų šalyje.

Pasak ekspertų,  partijoms labiau rūpi įtakos sferų didinimas ir “portfelių” skirstymąsis, o ne atstovavimas savo rinkėjams. Ekspertai pažymi, jog tai atsispindi net viešuose partijų pasisakymuose. “Po paskutinių rinkimų matėm, kokie motyvai ir argumentuotė buvo skirstantis tam tikras pozicijas, portfelius, postus vyriausybėje. <…> folkloras tai tikrai yra toksai: vertingiausios tos yra, kurios gauna didžiausius pinigus iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų”, – pastebi vienas iš diskusijos dalyvių.

Anot ekspertų, partijų santykis su rinkėjais dažnai grindžiamas pasiūlos – paklausos principu, kai gyventojai skatinami balsuoti, rengiant koncertus, vaišinant ar dalinant dovanas, o partijoms svarbus tik piliečio balsas per rinkimus. Ekspertai pažymi, jog dalis rinkėjų priėmė tokias “žaidimo taisykles” ir per praėjusius Seimo rinkimus ieškojo, kur parduoti savo balsą.

Ekspertai nesutaria, kaip vertinti 2012 m. Seimo rinkimų metu fiksuotų pažeidimų skaičių ir ar pažeidimai turėjo įtakos rinkimų rezultatams. Dalis ekspertų tvirtina, kad rinkimų pažeidimai – sisteminis reiškinys, sąmoningai partijų pasirinktas veikimo modelis. Jie taip pat pastebi, jog pažeidimų mastas ir reikšmė neretai sumenkinami, o tai prisideda prie visuomenės abejingumo: “Žmonės kodėl abejingi yra patapę dėl to kas vyksta? Todėl, kad mes čia taip šnekam, kad viskas gerai, viskas teisiška.”

Ekspertai pastebi pokytį visuomenės nuotaikose. Anot jų, per 2012 m. Seimo rinkimus sustiprėjo visuomenės nepasitenkinimas rinkimų pažeidimais, kuris pasireiškė gyventojų pranešimais ir savanorišku rinkimų stebėjimu. 

Ekspertai abejoja, ar sugriežtinta politinių partijų ir kampanijų finansavimo tvarka padidina politinių partijų nepriklausomumą nuo galimos verslo įtakos. Anot jų, naujoji tvarka gali net didinti  neskaidrų finansavimą, kurį bus žymiai sunkiau išaiškinti, o draudimas fiziniams asmenims skirti paramą partijoms ne rinkiminės kampanijos metu gali didinti partijų priklausomumą nuo valstybės arba neteisėtos verslo paramos. Pažymima, kad priežiūros institucijos neužtikrina tinkamos  neteisėto finansavimo ir paslėptos reklamos kontrolės.

Ekspertai teigia, jog dabartinė situacija pasikeis, kai politinės partijos prisiims didesnę atsakomybę prieš rinkėjus; sustiprės rinkimų ir politinių partijų veiklos priežiūra ir kontrolė; gyventojai kritiškiau vertins politikų pažadus ir įsitrauks į rinkimų priežiūrą; žiniasklaida objektyviai ir  nešališkai nušvies partijų veiklą.

Pilna fokusuotos grupės diskusijos analizė: (Politinės partijos Lietuvoje: visuomenės interesus nustelbiantis verslo modelis?) Icon atsisiųsti (314,0 KB)

Daugiau TILS tyrimų galite rasti tyrimų skiltyje.



Daugiau apie mūsų veiklą

Politikos skaidrumas
Viešųjų finansų skaidrumas
Verslo skaidrumas
Žiniasklaidos skaidrumas
Antikorupcinis ugdymas
Dalyvaujamasis biudžetas
Transparency School