Naujienų archyvas

Antikorupcinis pažadas

Atgal
Meniu

TILS

Paskelbta gegužės 23, 2014


Beveik 400 kandidatų į Europos Parlamentą (EP) pažadėjo viešai skelbti, kas iš lobistų prisidėjo prie jų rengiamų teisės aktų projektų, bei siekti daugiau skaidrumo ir atskaitingumo ES institucijų veikloje, jei tik bus išrinkti po šį sekmadienį vyksiančių rinkimų. Lietuvoje prie šios “Transparency International” (TI) iniciatyvos prisijungė kas šeštas į EP kandidatuojantis politikas.

Keturiolikoje Europos Sąjungos šalių kandidatai buvo kviečiami raštu pasižadėti, kad išrinkti į Europos Parlamentą sieks dirbti atskaitingiau, geriau valdyti interesų konfliktus, viešinti daugiau informacijos apie įvairių interesų grupių dalyvavimą rengiant teisės aktus, geriau apsaugoti apie galimą korupciją pranešančius asmenis bei didinti viešųjų pirkimų skaidrumą. 

Šį antikorupcinį pasižadėjimą Lietuvoje pasirašė 36 iš 215 kandidatų į Europos Parlamentą. Europos Sąjungoje pasižadėjimą pasirašė beveik 400 politikų iš Lietuvos, Vokietijos, Estijos, Prancūzijos, Latvijos, Slovakijos, Slovėnijos, Švedijos, Italijos, Olandijos, Bulgarijos, Ispanijos, Danijos, Vengrijos ir Airijos.

Neseniai pasirodęs „Transparency International“ tyrimas rodo, kad Europos Parlamentas nėra pakankamai atsparus korupcijai. Daug derybų ir susitikimų tarp Europos Komisijos bei Europos Parlamento narių vyksta neviešai, europarlamentarai neprivalo deklaruoti, su kokiomis interesų grupėmis ir lobistais susitinka bei kas prisidėjo prie jų ruošiamų teisės aktų. Lobistai neprivalo deklaruoti savo veiklos, nėra tinkamos EP narių finansinės deklaracijų stebėsenos, vis dar paplitęs  „besisukančių durų“ fenomenas, kuris reiškia, kad buvę europarlamentarai arba kiti ES institucijų darbuotojai gali nevaržomai pereiti dirbti į privatų verslą ir tampa sričių, kuriose anksčiau dirbo, lobistais.

Kvietimą pasirašyti pasižadėjimą 2014 m. balandžio mėnesį kandidatams iš skirtingų ES šalių išsiuntė “Transparency International” atstovai.

Rinkimai į Europos Parlamentą vyks 2014 m. gegužės 25 d.. Lietuva EP turi 11 vietų.

Pilną pasižadėjimo tekstą ir pasirašiusių kandidatų sąrašą galite rasti čia .



Daugiau apie mūsų veiklą

Politikos skaidrumas
Viešųjų finansų skaidrumas
Verslo skaidrumas
Žiniasklaidos skaidrumas
Antikorupcinis ugdymas
Dalyvaujamasis biudžetas
Transparency School