Verslo skaidrumas
Pranešimai spaudai

Verslo skaidrumas svetur

Atgal
Meniu

TILS

Paskelbta lapkričio 05, 2014


Septynios iš dešimties stambiausių pasaulio bendrovių neviešina kitose valstybėse sumokamų mokesčių, keturios iš dešimties neteikia informacijos apie užsienyje gaunamas pajamas, rodo pasaulinis „Transparency International“ privataus sektoriaus skaidrumo tyrimas. Ištyrus 124 didžiausias biržoje kotiruojamas tarptautines bendroves paaiškėjo, kad dauguma (53 proc.) jų neviešina ir politikams skiriamos paramos.

Tarp tyrime vertintų bendrovių 43 veikia ir Lietuvoje, tačiau tik viena iš jų – Norvegijos naftos prekybos bendrovė “Statoil” – viešina čia sumokamų mokesčių dydį ir gaunamas pajamas. Visos kitos tokios informacijos neteikia.

Didžiausios pasaulio bendrovės geriausiai įvertintos antikorupcijos srityje, kiek prasčiau – struktūros skaidrumo.Tik nedidelė dalis teikia pakankamai finansinės informacijos apie savo veiklą užsienyje.

”Smagu, jog vis daugiau bendrovių pasaulyje pasakoja visuomenei, kaip jos susidoroja su pagundomis duoti kyšį valstybės tarnautojams, valdo savo interesų konfliktus bei atskleidžia kito pobūdžio informaciją. Tokiu būdu įmonės kuria didesnį pasitikėjimą savo veikla ir rodo, jog šiuolaikiškos bendrovės ne vien laikosi įstatymų, bet ir siekia tapti geraisiais atskaitingumo pavyzdžiais. Matau, jog Lietuvoje daugėja verslininkų, kurie supranta skaidrumo svarbą bei jungiasi prie tokių iniciatyvų kaip „Jonvabaliai.lt“ ir „Baltoji banga“, sakė TILS vadovas Sergejus Muravjovas.

Iš Lietuvoje veikiančių įmonių antikorupcijos srityje geriausiai įvertintos “Statoil”, “British American Tobacco”, HP ir “Procter & Gamble”. Jos surinko 96 proc. taškų. Prasčiausiai – “Samsung Electronics” ir “Honda Motor”. Maksimalus taškų skaičius antikorupcijos srityje skirtas britų kapitalo telekomunikacijų bendrovei “Vodafone” bei naftos produkcijos įmonei “British Petrolium”, kurios pagal sutartį teikia paslaugas ir Lietuvos vartotojams.

Apie savo akcininkus, dukterines įmones ir veikimo šalis iš Lietuvoje veikiančių tarptautinių bendrovių geriausiai informuoja kompanijos “Siemens”, “Basf”, “Volkswagen Group” ir “Bayer” (visos- po 75 proc.). Pasauliniu mastu skaidriausia šioje srityje pripažinta itališko kapitalo naftos ir dujų kompanija “Eni” (96 proc.).

Tyrime vertinant bendroves atsižvelgta, ar jos yra viešai įsipareigojusios nepažeisti įstatymų, neįsivelti į korupcinius sandorius, ar turi viešai prieinamus ir visiems įmonės darbuotojams taikomus etikos kodeksus, aiškią dovanų politiką.

TILS atkreipia dėmesį, jog nuo 2015 m. liepos mėn. Europos Sąjungoje veikiančioms naftos, dujų, kalnakasybos ir miškininkystės bendrovėms įsigalios reikalavimas teikti informaciją apie savo veiklą skirtingose šalyse ir jose sumokamus mokesčius.

Tyrimas „Įmonių skaidrumas: didžiausių pasaulio bendrovių vertinimas“ (angl. Transparency in Corporate Reporting: Assessing the World’s Largest Companies) vertino 124 didžiausių tarptautinių akcinių bendrovių viešai teikiamos informacijos išsamumą.

Bendrovės atrinktos remiantis 2013 m. „Forbes“ sudarytu didžiausių pagal rinkos vertę pasaulio bendrovių sąrašu.

Daugiau apie tyrimą – čia .



Daugiau apie mūsų veiklą

Politikos skaidrumas
Viešųjų finansų skaidrumas
Verslo skaidrumas
Žiniasklaidos skaidrumas
Antikorupcinis ugdymas
Dalyvaujamasis biudžetas
Transparency School