Naujienų archyvas

Gerieji pareigūnų pavyzdžiai

Atgal
Meniu

TILS

Paskelbta gegužės 07, 2015


Pernai atsisakiusi vieno didžiausių kada nors Klaipėdoje siūlytų kyšių, uostamiesčio muitininkė teigė besistebinti žmonėmis, kurie vietoj to, kad susimokėtų baudą už nedeklaruotas prekes, ryžtasi siūlyti kyšį ir taip užsitraukti daug griežtesnę bausmę, “Transparency International” Lietuvos skyriaus ir “Žinių radijo” laidoje “Skaidrumo linija” kalbėjo pareigūnė. 

Muitinėje dirbate dar tik porą metų, bet jau esate sulaikiusi didžiulį kokaino kontrabandos krovinį.  Ar apie jo vežimą žinojote iš anksto?

Viskas nutiko pernai gruodžio mėnesį. Atliekant fizinį tikrinimą buvo atkreiptas dėmesys į tris brezentinius maišus, apjuostus grandinėmis su pakabinamomis spynomis. Atvykę kinologai su tarnybiniu šunimi iš karto žymėjo, kad tai gali būti narkotinės psichotropinės medžiagos. Buvo atliktas testas, atsakymas teigiamas. Atvyko muitinės kriminalinė taryba ir pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl kokaino.

Tie maišai buvo padėti matomoje vietoje?

Buvo pastebėta atidarius konteinerį. Tuo metu rūpėjo, kaip teisingai viską užfiksuoti, net negalvojau apie baimę. Tik po to, grįžus namo, kai visas stresas nuėjo ir pradėjau mąstyti, įvertinau riziką, kas kaip galėjo būti.

Ar nebuvo siūlymų jus papirkti?

Už kokainą kyšio nesiūlė. Bet buvo kitas atvejis pernai, kai deklarantas, atliekant fizinį tikrinimą, siūlė kyšį. Jis nenorėjo, kad būtų atliktas fizinis tikrinimas ir būtų nustatyti pažeidimai už neteisingą prekių deklaravimą ir nedeklaruotas prekes siekiant išvengti mokesčių. Tas asmuo primygtinai siūlė kyšį.

Kokio dydžio?

Tūkstantį litų. Jis tiesiog pradėjo rašyti pinigines sumas. Beje, Klaipėdoje tai didžiausia siūlyta suma. Asmuo buvo sulaikytas, pripažintas kaltu, jam paskirta piniginė bauda. Tie pinigai, kurie buvo duodami kaip kyšis, konfiskuoti ir tapo valstybės nuosavybe. 

Ar rašydamas vis didino siūlomą sumą? 

Taip, pradėjo rašyti ant lapelio ir po kiek laiko didino sumą. Aš net buvau jį įspėjusi, kad gresia baudžiamoji atsakomybė, bet jis primygtinai kartojo, kad „mes galime susitarti“.

Ar jums tai buvo pirmas kartas?

Taip.

Ir kaip jautėtės? 

Pasijutau blogai, atrodė, kad kažkas galėtų nusipirkti. Aš atėjau į tarnybą ir prisiekiau, kad dirbsiu Lietuvos vardan. Visų pirma, aš gerbiu savo instituciją ir gerbiu uniformą.  Reikia jaustis pačiam saugiam už save, reikia elgtis teisingai, kad nebūtų gėda. Vis dėlto sūnus auga.

Jeigu tas žmogus nebūtų siūlęs kyšio, o būtų prisiėmęs atsakomybę už prekių nedeklaravimą, kas jam būtų grėsę?

Administracinė atsakomybė, mokesčiai.

Sakėte, kad siūlomas kyšis buvo didžiausias Klaipėdoje.

Taip, tai buvo pati didžiausia suma, kuri siūlyta Klaipėdoje. Čia ne pirmas ir ne vienintelis atvejis, kai siūlomi kyšiai muitinės pareigūnams. Dažniausiai pasitaiko, kad vietoj įvairių pažeidimų siūlo pinigų, įdeda į dokumentus nuo 5 iki 20 eurų. Kai asmuo supranta, kad gresia baudžiamoji atsakomybė už papirkimą, pradeda teisintis, kad  pinigai netyčia ten pateko, kad piniginės neturėjo ir įsidėjo prie dokumentų. 

Ar dažnai taip nutinka?

Kelio postuose dažnokai.

Grįžkime dar prie kokaino siuntos. Kokia buvo to krovinio vertė?

To krovinio vertė buvo 23 milijonai litų, 116 kilogramų. Tiesa, tomis dienomis buvo sulaikomos siuntos įvairių Europos šalių uostose ir jų kiekis būdavo panašus, 112 – 200 kilogramų. 

Kokių prekių muitinėje sulaikote daugiausiai?

Lietuvos muitinėse daugiausiai sulaikoma akcizinių prekių, cigarečių, o mūsų Pilies jūros uosto pareigūnai daugiausiai sulaiko prabangių, JAV vogtų automobilių. Nuo 2013 metų antros pusės iki dabar sulaikėme 12 prabangių automobilių, pavyzdžiui, Porsche, Land Rover, Mercedes, Bentley. Dažniausiai šie automobiliai būna iki metų ir dviejų metų senumo.

Kas laukia automobilių, kai juos aptinkate?

Jie yra sulaikomi, konfiskuojami, prasideda ikiteisminiai tyrimai. 

Ar Lietuvoje jie būna parduodami per aukcionus?

Arba grąžinami automobilių teisėtiems savininkams JAV.

Kokių sulaikymų būna daugiau – atsitiktinių ar planuotų operacijų? 

Būna įvairių. Mes patys dalyvaujame tiek iš anksto suplanuotose operacijos, tiek ir kasdienėse. Muitinė turi nemokamą pasitikėjimo telefoną, kuriuo galima visą parą informuoti apie pastebėtus pažeidimus. Visą laiką į juos reaguojame, dalis pasitvirtina. 

Ar šie pranešimai Jums leidžia planuoti operacijas?

Taip. 

Visos laidos kviečiame klausytis čia .



Daugiau apie mūsų veiklą

Politikos skaidrumas
Viešųjų finansų skaidrumas
Verslo skaidrumas
Žiniasklaidos skaidrumas
Antikorupcinis ugdymas
Dalyvaujamasis biudžetas
Transparency School